DE CE O BIBLIOTECĂ DE MATERIALE?
CUM A ÎNCEPUT?
Ideea unei biblioteci de materiale în București a apărut în 2016, la Nod makerspace, când arh. Cristina Enuță a propus celorlalți membri ai comunității Nod strângerea la comun a tututor materialelor pe care arhitecții le țin în studiourile de lucru. De la un raft comun, s-a trecut la ideea unui spațiu, apoi la un concurs (câștigat după câteva luni), iar apoi la eliberarea spațiului ce a devenit MATER – la etajul I al Industriei Bumbacului, fix sub atelierele Nod makerspace.
Echipa nou formată a reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect îndrăzneț în numai 12 luni, trecând prin toate etapele: șantier | căutarea și aducerea materialelor în țară | convingerea partenerilor de utilitatea și impactul proiectului.
DE CE O MATERIOTECĂ LÂNGĂ UN MAKERSPACE?
Toată ideea de a avea o bibliotecă de materiale cât mai aproape de un makerspace a venit din nevoia maker-ilor de a putea alege dintr-o varietate cât mai mare de materiale pentru a le folosi în proiectele lor și pentru a descoperi proprietățile acestora prin metode diverse de prelucrare.
Desigur, această idee s-a dezvoltat într-un proces mult mai complex, iar acum avem de experimentat cu mult mai multe materiale, combinate cu procese digitale de manufactură.
Însă cea mai de prețuit resursă a bibliotecii o reprezintă diversitatea de materiale expuse. Arhitecții, designerii, inginerii și inventatorii, toți cei care lucrează în mod uzual cu materiale, sunt interesați să le vadă și să experimenteze cu ele.
Toate aceste lucruri ne-au determinat să continuăm descoperirea proceselor de fabricație, implicit să căutăm noi echipamente care ne lipsesc de la Nod makerspace.
Posiblilitatea de a dezvolta proiecte de cercetare crește din ce în ce mai mult în mințile noastre. Senzori, wearables, proteze prostetice? Modelarea viitorului abia începe. Multitudinea de posibilități și idei este evidentă când te plimbi la MATER printre atâtea materiale din întreaga lume.
Prin campania de crowdfunding MATER am reușit să strângem 18.722 euro de la 211 susținători – una dintre cele mai mari campanii de crowdfunding pe o platformă din România!
Mulțumim tare mult tuturor celor care au achiziționat abonamente la bibliotecă în avans, postcard-uri, obiecte de design sau pachetul de co-fondator în valoare de 1000 euro – banii ne-au ajutat să realizăm toate modulele de expunere a materialelor din bibliotecă!
Pe lângă suma donată, campania de crowdfunding ne-a ajutat să validăm ideea bibliotecii și astfel să demonstrăm partenerilor și comunității de arhitectură și design nevoia unui astfel de proiect în România. Am activat comunitatea profesioniștilor și am demonstrat, încă o dată, cât de importantă este o comunitate care să creadă în echipa Nod.
Vă mulțumim pentru încredere!
MATER nu se putea realiza decât cu ajutorul comunității Nod, a partenerilor și a celor care ne-au susținut pe toată perioada șantierului și în campania de crowdfunding.
Echipa Nod a fost completată de co-fondatorii MATER – aceia care au crezut în proiect și au contribuit cu câte 1000 de euro în campanie:
Cristi Oprea
Bogdan Vizureanu
Tiberiu Stănescu
Teodor Frolu
Speranța Munteanu
Mirela Stoian
Dan Popescu
Gabriela Tîrlie / Dizainăr
APARIȚII MEDIA
Prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est trebuia să aibă o lansare pe măsură. Aceasta a ținut 10 zile, și a fost un mix potrivit de conferințe, prezentări, expoziție de proiecte, precum și un eveniment de weekend realizat în colaborare cu revista Zeppelin și Ambasada Olandei la București. Știrile nu au întârziat să apară, echipa MATER a răspuns la zeci de întrebări în lunile de după lansare. Iată mai jos câteva publicații care au scris despre noi, cărora le mulțumim pentru interesul acordat proiectului MATER: